Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a declarat, în cadrul unui interviu, că România refuză să mai cumpere doze de vaccin împotriva COVID.
El a explicat că, dat fiind faptul că multe doze nu mai sunt utilizate, continuarea achizițiilor ar însemna o „risipă a fondurilor publice”.
Potrivit oficialului, deși România are la dispoziție 19 milioane de doze de vaccin în 2023, în baza contractelor încheiate de Comisia Europeană cu producătorii acestor seruri, autoritățile de la București nu mai intenționează să cumpere niciuna, acestea nefiind utilizate.
„Poziția noastră este foarte clară, nu are rost să cumpărăm ceea ce nu folosim, să aruncăm resurse care, mai ales într-o situație de criză economică, nu sunt justificate. Oricum, nu sunt justificate. Nu este justificată risipa fondurilor publice”, spune Alexandru Rafila, într-un interviu acordat pentru Europa Liberă.
Ministrul a mai explicat că și în 2022 România a avut la dispoziție 19 milioane de doze, dar au fost cumpărate doar 10,5 milioane. Din acestea, 7,5 milioane au fost vândute mai departe, restul nemaifiind acceptate.
Astfel, potrivit lui Rafila, a fost făcută o economie de 150 de milioane de euro. Ministrul adaugă că la nivel european există o discuție privind această situație.
„Producătorul nu cred că e dispus să denunțe sau să încheie aceste contracte, sper să nu ajungem în justiție”, spune ministrul Sănătății. În orice situație, România nu mai intenționează să mai cumpere vaccin COVID”, a spus Alexandru Rafila.
În Uniunea Europeană, vaccinul Covid a fost achiziționat de guverne în baza contractelor încheiate de Comisia Europeană, cantitățile fiind alocate în baza cererilor fiecărui stat membru, reamintește sursa citată.
La începutul pandemiei de Covid, Comisia Europeană a semnat contractele cu marii producători de vaccinuri – Pfizer, Moderna și Astra Zeneca, pentru toate statele membre. Ulterior, numărul de doze alocate fiecărei țări a fost stabilit în funcție de numărul de locuitori.